Kaarevia muotoja pihaan reunan rajauksiin Reviewed by Momizat on . [caption id="attachment_422" align="alignleft" width="1291"] Laineri-reunakivi on uusi tulokas betonisten reunakivien valikoimaan. Laineri toimitetaan lajitelma [caption id="attachment_422" align="alignleft" width="1291"] Laineri-reunakivi on uusi tulokas betonisten reunakivien valikoimaan. Laineri toimitetaan lajitelma Rating: 0

Kaarevia muotoja pihaan reunan rajauksiin

#ruduspiha

Laineri-reunakivi on uusi tulokas betonisten reunakivien valikoimaan. Laineri toimitetaan lajitelmana ja se on helppo asentaa niin kaareviin kuin suoriinkin muotoihin.

Kaarevien muotojen toteuttamisessa merkittävää on kaarteen säde. Pienemmät säteet ovat haastavampia toteuttaa kuin laajemmat kaaret, joihin taipuvat jo pitemmätkin suorat kappaleet ja useimmat tuotteet. Toinen merkityksellinen seikka on rajauksen näkyvän osuuden korkeus. Kuinka paljon reunalle halutaan korkeutta? Nyrkkisääntö on, että rajaukseen käytettävästä tuotteesta, esimerkiksi reunakivestä, jäisi vähintään kolmannes korkeudesta piiloon upotukseen. 25-30 cm korkealle reunakivellä saa tehtyä enimmillään 15-20 cm korkean näkyvän rajauksen. Tätä korkeampiin kaareviin rajauksiin täytyy valita jokin kaareviin muotoihin sopivista muurikivistä, esimerkiksi Muurikko muuri tai säteestä riippuen Aitakivi tai Vallikko. Myös graniittisilla muurikivillä saadaan toteutettua kauniisti polveilevia kaarevia muotoja.

Tuotteen pituus ja joissakin tapauksissa myös leveys rajoittavat tuotteen käyttöä ja sitä, millä kaarresäteellä tuote taipuu kauniisti. Tässäkin on olennaista haluttu lopputulos. Tavoitellaanko täydellisen pyöreää, luonnollisesti polveilevaa muotoa? Häiritseekö lopputuloksessa, jos kaareva muoto muistuttaa hieman mutteria? Näin ei tarvitse välttämättä olla, sillä kaikkiin muotoihin löytyy toimivat ja tyylikkäät ratkaisut.

Betoniset reunakivet

140 mm korkeissa betonisissa reunakivissä on tarjolla suoria 250 mm ja 500 mm pitkiä kappaleita. Näissä tuotteissa on päädyissä pontti, joka sitoo kivet toisiinsa ja helpottaa kaarevien muotojen asentamista. Jyrkempiin kaarteisiin kannattaa valita lyhyempi kivi, pitempi kivi toimii laajemmissa kaarteissa. Kiviä voi myös yhdistää latomalla lyhyitä ja pitempiä kiviä samaan rajaukseen toteutettavan muodon mukaan.

Laineri taipuu tyylikkäästi kaareviin muotoihin

Laineri-reunakivi on betonikiviuutuus suoriin ja kaareviin muotoihin.  Laineri on suunniteltu pihan vaihtelevien reunamuotojen ja rajausten toteuttamiseen. Laineri toimitetaan valmiina lajitelmana, jossa on neljää kivikokoa. Kivien pituudet ovat 150, 250. 350 ja 500 mm. Kivien korkeus ja leveys on 140 millimetriä. Laineria ladotaan niin, että lyhyimpiä kiviä käytetään pienimmissä kaarresäteissä ja suorilla osuuksilla käytetään pisimpiä kokoja ja/tai myös lyhyempiä kokoja. Jos jyrkästi kaartuvia kaarevia osuuksia on paljon, niin lyhyimpiä kiviä kannattaa hyödyntää erityisesti niillä osuuksilla. Suoraa tai loivasti kaartuvaa reunusta ladotaan kaikkia kokoja käyttäen ja lavakerroksittain edeten. Reunuksesta tulee eläväisen näköinen, kun kappaleiden pituudet vaihtelevat. Lainerin yläpinta on profiloitu aaltoilevaksi, luonnollisen näköiseksi. Laineri on helppo asentaa, kun se pysyy leveytensä ansiosta tukevasti pystyssä ja sillä saa toteutettua näyttävän ja tukevan reunuksen.

Iso noppa ja Nupukivi

Lohkopintaiset graniittituotteet, luonnonkivipäällysteet Iso Noppakivi 13/16 ja Nupukivi 14/14/22 ovat tuttuja, perinteisiä rajaustuotteita, jotka mukautuvat luontevasti kaareviin muotoihin. Kaupunkien vanhoissa puistoissa näkee Nupukivirajauksia ja myös hulevesikouruja toteutettuna useammasta rinnakkaisesta nupuraidasta. Monikäyttöisyyden, luonnollisen kauniiden värien ja ajattoman kauneuden ansiosta luonnonkivituotteet ovat löytäneet tiensä myös kotipihojen reunuksiin. Yhdellä neliömetrillä Isoa noppaa tai Nupukiveä tekee seitsemisen metriä yhden kiven reunusta. Ajattoman tyylikkään rajauksen yksikköhinta juoksumetrille ei tunnukaan enää kohtuuttomalle. Nupu- ja Noppakivien lisäksi reunuskivivalikoimaamme kuuluvat tilauksesta valmistettavat graniittiset Aitakivet ja Kuutiokivet.

Graniittiset reunakivet

Graniittisista suorareunakivistä ja viistereunakivistä löytyy kaarevia kiviä punaisena ja harmaana vakiosäteillä varastotuotteena. Kaikki varastotuotteena löytyvät kaarteet ovat kuperia kiviä, jolloin näkyviin jäävä, käsitelty julkisivu on kiven pidemmällä puolella. Suorareunakivien kaarteita voi yleensä käyttää myös koveriin kaarteisiin, koska kiven poikkileikkaus on suorakaiteen muotoinen ja tausta on työstetty ”riittävän” siistiksi, jotta sen voi jättää näkyviin myös julkisivuksi. Tämä kannattaa kuitenkin varmistaa tilauksen yhteydessä. Viistereunakivissä tämä ei ole mahdollista johtuen viistetystä julkisivusta, joka tulee aina jättää näkyviin yhtenäisen ulkonäön säilyttämiseksi.

Laajempia kaarteita voi toteuttaa luonnonkivestä myös suoraa kiveä leikkaamalla, mutta tällöin säteen pitää olla luokkaa 11-12 metriä, jotta kaareva muoto toteutuu kauniina. 900 mm pitkä suora kivi taipuu 11 metrin säteelle ja muoto edelleen kaunistuu, kun säde tästä laajenee. Tilauksesta on mahdollista valmistaa varastotuotteista poikkeavia säteitä, värejä ja tällöin voi valita myös pintakäsittelyn. Kun halutaan kaunista viimeisteltyä luonnonkivipintaa niin poltettu pinta tuo kauniisti esille luonnonkiven värin. Tilaustuotteiden toimitusaika vaihtelee viikoista muutamiin kuukausiin. Tilaustuotteista kannattaa aina keskustella myyntimme kanssa, jolloin yksityiskohdat saadaan määriteltyä riittävällä tarkkuudella ja varmistetaan onnistunut lopputulos.

Liimattavat betoniset reunakivet

Liimattavia betonireunakiviä käytetään katujen ja pysäköintialueiden reunojen rajauksissa. Kiven pohjassa valmiina oleva bitumi kuumennetaan juoksevaksi ja kivi käännetään asfaltin, betonin tai kiveyksen pintaan. Jäähtyessään kivi tarttuu kiinni asennusalustaansa. Kokeilemisen arvoinen asennustapa on asentaa liimattavat reunakivet muiden reunakivien tapaan murskepedille esimerkiksi istutusten ja nurmikoiden rajaamiseen. Liimattavien reunakivien kattava kaarrevalikoima antaa mahdollisuuden tehdä luontevasti kaareutuvia muotoja nurmikoiden reunoihin tai istutusalueiden ympärille. Rajaus helpottaa alueiden hoitoa. Liimattavia reunakiviä löytyy 80, 120 ja 160 mm korkeina. Itse käyttäisin maavaraisissa asennuksissa joko 120 tai 160 mm korkeaa liimattavaa reunakiveä, jolloin reunasta tulee vakaampi ja esimerkiksi kasvualustatäytöt on helpompi tasata painavampaa rajausta vasten. Jos reunakivi asennetaan nurmen kanssa yläreunastaan tasan niin ruohon leikkaaminenkin helpottuu – rajaus on aina siisti, eikä rajauksen vierustaa tarvitse trimmeröidä. Liimattavan reunakiven kaarteiden toteuttamiseen hyvänä apuna toimii tuoteluettelostamme löytyvä kaarteiden valintataulukko.

Upotettavat betoniset reunakivet

Jos käyttökohteessa kaivataan järeämpää tukea reunaan tai vaihtoehtoisesti enemmän näkyvää korkeutta niin silloin oikea valinta on upotettava betonireunakivi. Kiven leveys on 110 tai 170 mm ja korkeuksia löytyy 300 millimetristä 450 millimetriin. Valmiiden kaarrekappaleiden avulla kaarteista tulee siistit. Jos reunukselle halutaan näkyvää korkeutta enemmän kuin 25-30 senttiä niin tällöin kannattaa valita tuotteeksi jokin muurikivivaihtoehdoistamme. Upotettavan reunakiven kaarteiden toteuttamisessa toimii apuna tuoteluettelomme kaarteiden valintataulukko sekä tuotenimen yhteydessä ilmoitettu säde ja kätisyys – kupera ja kovera.

Jaani Turunen

© Rudus. Kaikki oikeudet pidätetty.

Scroll to top