Rudus mukana Huvila & Huussissa: Romanttista selkeyttä Peikkolaan – miten luodaan romanttista tyyliä kiveyksiin Reviewed by Momizat on . Kohde Jukka ja Leena Nikkilän mökki Porvoossa. Pulma Pihan toiminnot ja pinnat eivät ole mietittyjä tai selkeitä ja lisää romantiikkaakin kaivattaisiin. Mitä to Kohde Jukka ja Leena Nikkilän mökki Porvoossa. Pulma Pihan toiminnot ja pinnat eivät ole mietittyjä tai selkeitä ja lisää romantiikkaakin kaivattaisiin. Mitä to Rating: 0

Rudus mukana Huvila & Huussissa: Romanttista selkeyttä Peikkolaan – miten luodaan romanttista tyyliä kiveyksiin

Vierailijan kynästä

Kohde
Jukka ja Leena Nikkilän mökki Porvoossa.

Pulma
Pihan toiminnot ja pinnat eivät ole mietittyjä tai selkeitä ja lisää romantiikkaakin kaivattaisiin.

Mitä toivottiin?
Iso kesäkeittiö ruoanlaittoon ja tie pitää saada ajokuntoiseksi. Tyyli saa olla romanttinen ja runsas – nurmikkoa ei haluta.

Mitä tehtiin?
Mökin toiminnot sijoitettiin ja mitoitettiin hierarkisesti oikein. Klassista tyyliä ja reheviä puutarhamaisia istutuksia yhdistettiin. Näkymää alla olevalle järvelle avattiin kaatamalla muutama puu. Rakennettiin katettu kesäkeittiö. Kesäkeittiötä rajattiin tukimuurilla tiestä. Materiaaleissa yhdistettiin betonikiveä, puuta ja luonnonkiviä.

Materiaalit ja värimaailma
Materiaaleina käytetään muurikiviä, profiloitua betonikiveä, ruskeaa lämpöpuuta, valkoisia puisia yksityiskohtia sekä vaaleaa luonnonkiveä. Väriltään kivimateriaali on hiekanruskeaa ja vaaleaa. Värimaailmalla tavoitellaan klassista terrakotan ruskeaa ja raikasta valkoista. Leikatut matalat pensasaidat ryhdistävät istutuksia . Myös istutettavat puut ovat niin sanottuja tikkaripuita eli rungollisia pikkupuita.

Suunnitteluratkaisut ja valinnat
Peikkolassa pariskunnan toiveet olivat osin ristiriitaisia. Jukka kaipasi selkeyttä ja järkevyyttä. Leena puolestaan lisää romanttista hersyttelyä. Nurmikolle he kumpikin sanoivat ehdottoman ein. Tullessani ensi kertaa tontille, ymmärsin hyvin Jukan toiveen selkeyttämisestä – pihassa oli tehty paljon, mutta jäi vaikutelma, ettei kokonaisuutta ollut miettinyt kukaan. Muun muassa materiaaleja oli käytetty melko kirjavasti.

No, entä se romantiikka sitten. Seisoessani siinä Peikkolan etupihalla katsellen alhaalla kimaltelevalle järvelle, näin mielessäni kuvia Pohjois-Italiasta Como-järveltä. Minusta Pohjois-Italian järviseutu on romanttinen ajatus. Lähdin siis työstämään ajatusta klassisesta huvilatunnelmasta.

Pihan eniten tallatut alueet, terassit ja muut oleskelualueet tarvitsevat kulutusta kestävän päällysteen. Pihan viihtyisyydelle on eduksi, että kovia pinnoitteita käytetään kohtuullisesti. Peikkolan oleskelutasanteella päädyin pehmentämään isoa terassialuetta materiaalien vaihtelulla sekä istutuksilla. Näin pihan ilme säilyy vihreänä ja pehmeänä.

Päällystevaihtoehtoja on tarjolla todella runsaasti, joten kaikille löytyy varmasti mieluinen päällyste niin laadultaan kuin ulkonäöltään. Koska Peikkolan terassi on mökin aivan välittömässä läheisyydessä, valitun päällysteen ulkonäkö vaikuttaa myös pihan ilmeeseen ja viihtyisyyteen. Talon lähellä myös pinnoitteen käyttövaatimukset ovat korkeat. Yleensä rakennuksen lähellä käytetään ilmeikkäitä, tasaisia ja helposti puhtaana pidettäviä betonipintoja.

Miksi Betonikivi?
Betonipäällysteellä on runsaasti hyviä ominaisuuksia. Se on siisti, tiivis, kestävä ja pestävä sekä tarvittaessa helppo korjata. Teollisesti tuotetut kivet ovat mittatarkkoja, mikä helpottaa asennustyötä. Kivissä on myös paljon väri-, muoto- ja pintakäsittelyvaihtoehtoja.

Peikkolassa päädyin betonipäällysteeseen, koska halusin rajata oleskelualueen tiestä tukimuurilla. Halusin käyttää tukimuuria osana valokatettua pergolaa ja betonisilla muurikivillä ratkaisu oli mahdollinen. Paasikko -muurikivi on molemmilta puolilta siisti, sileäpintainen, joten sitä pystyy käyttämään rajamuurina. Muurikivien ontto sisärakenne mahdollisti pergolan integroinnin muuriin.

Betonikiveksi valitsin ulkonäöltään klassisen, profiloidun, Tosca-laattasarjan. Tosca-laatta ei kestä autoliikennettä, mutta kesäkeittiön materiaalina se sopi hyvin muurin kanssa yhteen. Kiveystä elävöitettiin vielä pienillä luonnonkivisillä mosaiikkinopilla ja koko kiveys rikottiin vielä istutusryhmillä. Esimerkiksi Englannissa on hyvin tyypillistä rikkoa laajoja kiveyspintoja istutuksilla. Suomessa soisin tuota kikkaa käytettävän enemmänkin.

Kestävän ja kauniin lopputuloksen salaisuus on pohjatöissä. Hyvin tehdyt ja oikein mitoitetut rakennekerrokset takaavat päällysteen tasaisuuden ja kestävyyden.

Miten valitsen värin?
Värit lähtivät asukkaiden toiveväristä: sinistä ja valkoista sekä vaaleanpunaista. Osa oleskeluterassia oli lämpimän ruskeansävyistä lämpökäsiteltyä terassilautaa. Pihaa ympäröivät männyn rungot hohtivat myös lämmintä punaruskeaa sävyä. Klassisessa tyylissä lämpöiset maanläheiset sävyt yhdistyvät puhtaan valkoiseen sävymaailmaan.

Niinpä Peikkolassa tuntui oikealta valita terrakotan ruskea muuri ja kiveys. Paasikko-muuri oli siis hiekanruskea sävyltään ja Tosca-laattasarjasta valikoitui lämminsävyinen Kajo. Kiveystä raikastamaan valittiin valkoista mosaiikkinoppaa.

Paljonko materiaalia kuluu?
Tosca-laattaa kului 48 m2, ja mosaiikkinoppaa 2 m2. Muuri rakennettiin 84 cm korkeana. Muurin päälle asennettiin vielä 7 cm korkea kansikivi ja muuriin upotettiin 6 kpl valokiviä Muurille tuli pituutta 12 juoksumetriä.

Puuterassia suunnitelmaan tuli 40 m2 ja vanhat liuskekivet hyödynnettiin takapihan puolella. Talon ympärys kierrettiin vielä pyöreillä luonnonkivillä, joita kului 10 m2.

Itse olen tyytyväinen lopputuloksen italialaiseen vaikutelmaan. Valkoinen kaide rajaamassa näkymää alhaalla olevalle järvelle oli mielestäni onnistunut ja pizzauuni kesäkeittiössä oli piste iin päälle.

Tanja Nieminen

Vierailijan kynästä – Tanja Nieminen
Tanja on viheralan syväosaaja. Tänä vuonna hän debytoi nelosen Huvila ja Huussi ohjelman pihasuunnittelijana ja ruutukasvona. Hänellä on yli 15 vuoden kokemus maisemasuunnittelun monialatehtävistä ideoinnista toteutukseen. Kirjoja kirjoittanut ja lukuisia viheralan osaajia kouluttanut maisemasuunnittelija perustaa kiitellyn suunnittelunsa maisema-analyysiin. Asiakkaan toiveet yhdistyvät paikan ehdoilla rakennetuksi kokonaisuudeksi. Maisemointi tehdään perusteellisesti alusta loppuun, sillä Tanja viihtyy myös työmailla seuraamassa suunnitelmiensa toteutumista. Erityispiirteenä Tanjan suunnittelemille pihoille on, että ne näyttävät hyvältä myös talvella.

© Rudus. Kaikki oikeudet pidätetty.

Scroll to top