Rudus mukana Huvila & Huussissa: Rohtoja, pingistä ja kaarevia muotoja kiveyksiin Reviewed by Momizat on . Kohde Anne Hietalan 1967 rakennettu sukumökki Kaakkois-Suomessa Pulma Etupiha on tosi varjoinen ja vaikeakulkuinen. Mökin paras ja tunnelmallisin paikka löytyy Kohde Anne Hietalan 1967 rakennettu sukumökki Kaakkois-Suomessa Pulma Etupiha on tosi varjoinen ja vaikeakulkuinen. Mökin paras ja tunnelmallisin paikka löytyy Rating: 0

Rudus mukana Huvila & Huussissa: Rohtoja, pingistä ja kaarevia muotoja kiveyksiin

suunnittelija Tanja Nieminen

Kohde
Anne Hietalan 1967 rakennettu sukumökki Kaakkois-Suomessa

Pulma
Etupiha on tosi varjoinen ja vaikeakulkuinen. Mökin paras ja tunnelmallisin paikka löytyy ranta-saunalta, mutta sinne ei Annen iäkäs äiti enää pääse.

Mitä toivottiin?
Tasaista pelikenttää, uutta oleskelupaikkaa, pientä lääkepuutarhaa ja lisää valoa sekä toiminnallisuutta yläpihalle.

Mitä tehtiin?
Rakennettiin esteettömät kulkureitit, tehtiin kohopenkki-istutuksia ja pieni suihkulähde. Pelille raivattiin tilaa ison kiven juurelta ja tehtiin uusi oleskelupaikka järvinäkymin. Materiaaleissa yhdistettiin betonikiveä, puuta ja tontilla olevia luonnonkiviä

Materiaalit ja värimaailma
Materiaaleina käytetään betonista Milano-kiveä, joka taipuu kaareviin muotoihin ja ruskeaa lämpöpuuta. Puiset yksityiskohdat koripajua ja raikasta, valkoista puuta. Väriltään kivimateriaali on ruskeaa ja sorapinnat harmaita. Tontin kivet ovat harmaita. Värimaailmalla tavoitellaan luonnonläheistä ja maisemaan sulautuvaa ilmettä. Sileät betonipinnat ovat helppokulkuisia. Kasvillisuudessa satsataan rohdostarhaan.

 

 

Suunnitteluratkaisut ja valinnat
Apteekkari Anne hoitaa tällä hetkellä sukumökkiä, jonka hänen isänsä aikanaan oli rakentanut. Mökillä viettää aikaansa monta polvea ja muun muassa Annen iäkäs äiti kaipaa mökille kesäisin. Kulkeminen mökillä on kuitenkin osoittautunut liian haasteelliseksi. Oman suunnitteluni lähtökohdaksi otin Annen ammatin sekä hänen iäkkään äitinsä. Olen suunnitellut melko paljon esteetöntä ympäristöä ja myös dementian ympäristösuunnittelulle asettamat haasteet olivat minulle ennestään tuttuja.

Pihassa oli paljon puustoa ja luonnonkiviä, siksi päädyimme Nikon kanssa tekemään istutukset kohopenkkeinä. Kohopenkkien perustuksia ei kaiveta maan sisään, vaan kasvualusta rajataan jollain reunuksella ympäröivää maata korkeammalle. Yhdistin luonnonkivillä rajattua varjon perennatarhaa luonnollisen näköiseen pajuaitaan, jota käytin rohdostarhassa. Rohtoja ja yrttejä oli tosi kiva suunnitella, olenhan kerännyt omaankin pihaani keskiaikaisia rohdoskasveja. Olin siis aidosti innostunut.

Pihan eniten tallatut alueet, reitit ja terassit sekä muut oleskelualueet tarvitsevat kulutusta kestävän päällysteen. Pihan viihtyisyydelle on eduksi, että kovia pinnoitteita käytetään kohtuullisesti. Valitsin pingispoöydän alle kovan ja sileän betonipinnan. Kevensin myös sorakäytäviä pienellä kaarevalla betonikiveyksellä.

Muistisairaiden ihmisten terapiapuutarhoissa reitit tulee suunnitella siten, että niistä muodostuu lenkki. Lenkin toisessa päässä on käsinojallinen penkki lepäämistä varten ja pieni suihkulähde. Suihkulähteen ideana on tuoda veden ääni myös äidin korviin, äiti kun ei enää yläpihaa pidemmälle pääse. Ja kyllä kesän paras palkinto itselleni oli Annen myöhemmin lähettämä kuva, jossa äitikin oli uudesta mökkipihasta nauttimassa.

Päällystevaihtoehtoja on tarjolla todella runsaasti, joten kaikille löytyy varmasti mieluinen päällyste niin laadultaan kuin ulkonäöltään. Koska Annen uusittu etupiha on osa sisääntuloa, muodostaa piha kokonaisuuden talon kanssa. Talon lähellä myös pinnoitteen käyttövaatimukset ovat korkeat. Yleensä rakennuksen lähellä käytetään ilmeikkäitä, tasaisia ja helposti puhtaana pidettäviä betonipintoja.

 

Miksi betonikivi?
Betonipäällysteellä on runsaasti hyviä ominaisuuksia. Se on siisti, tiivis, kestävä ja pestävä sekä tarvittaessa helppo korjata. Teollisesti tuotetut kivet ovat mittatarkkoja, mikä helpottaa asennustyötä. Kivissä on myös paljon väri-, muoto- ja pintakäsittelyvaihtoehtoja.

Annen pihassa päädyin kivituhkakäytäviin ja betonipäällysteeseen, koska halusin edulliset ja helppokulkuiset reitit. Kivituhkan sisältämä 0-aines tiivistää sorapinnan niin tiukaksi, että siinä on mahdollista kulkea myös rollaattorilla. Betonikiveys taas on kulutusta paremmin kestävänä materiaalina hyvä oleskelualueille.

Betonikiveksi valitsin taipuisan Milano-kivisarjan. Milano-kivisarja koostuu kolmesta erikokoisesta kivestä, jotka toimitetaan valmiina lajitelmana, samalla lavalla. Kivien koot ovat 194×129, 129×129 ja 64×129 mm ja paksuus on 80 mm. Kivien kauniisti aaltoilevat reunat ja pyöristetty pinta tekevät kiveyksestä kauniin ja vaihtelevan. Eri kokoiset kivet saavat Milano-kivet taipumaan myös kaarevaan muotoon leikkaamatta. Kestävän ja kauniin lopputuloksen salaisuus on pohjatöissä. Annen luona maa oli kivistä ja kantavaa, joten rakennekerroksista ei tehty kovin paksuja (15 cm). Hyvin tehdyt ja oikein mitoitetut rakennekerrokset takaavat päällysteen tasaisuuden ja kestävyyden.

Miten valitsin värin?
Värit lähtivät mökin aikakaudesta ja värityksestä – valkoista ja punaruskeaa raikastamaan, murrettua vihreää yhdistämään ja ruskeaa sekä harmaata sulauttamaan. Uusi oleskelualue on lämpimän ruskeansävyistä lämpökäsiteltyä terassilautaa. Annen luona tuntui oikealta valita hiekkapuhallettu Ahava, joka on tummanruskeaa väriltään. Hiekkapuhallus tuo betonikiveyksen pintaan mukavaa kevyttä tekstuuria.

Paljonko materiaalia kuluu?
Milano-kiveä kului 50m2, ja seulanpääkiviä 12 m2. Puuterassia suunnitelmaan tuli 37 m2.

Parasta kohteessa ja kesässä
Kyllä kesän paras palkinto itselleni oli Annen myöhemmin lähettämä kuva, jossa äitikin oli uudesta mökkipihasta nauttimassa.

Tanja Nieminen

Vierailijan kynästä – Tanja Nieminen
Tanja on viheralan syväosaaja. Tänä vuonna hän debytoi nelosen Huvila ja Huussi ohjelman pihasuunnittelijana ja ruutukasvona. Hänellä on yli 15 vuoden kokemus maisemasuunnittelun monialatehtävistä ideoinnista toteutukseen. Kirjoja kirjoittanut ja lukuisia viheralan osaajia kouluttanut maisemasuunnittelija perustaa kiitellyn suunnittelunsa maisema-analyysiin. Asiakkaan toiveet yhdistyvät paikan ehdoilla rakennetuksi kokonaisuudeksi. Maisemointi tehdään perusteellisesti alusta loppuun, sillä Tanja viihtyy myös työmailla seuraamassa suunnitelmiensa toteutumista. Erityispiirteenä Tanjan suunnittelemille pihoille on, että ne näyttävät hyvältä myös talvella.

© Rudus. Kaikki oikeudet pidätetty.

Scroll to top