Rudus mukana Huvila & Huussissa: Unelmien makuuhuone – miten suunnittelet ja valitset kivimateriaaleja vanhaan puutarhaan Reviewed by Momizat on .   Kohde Sanna Eldén- Pehrssonin vuonna 1920 vanhan torpan maille valmistunut mökki Hämeessä. Pulma Perinnepihaan tarvittiin talon ja Sannan tyyliin sopiva   Kohde Sanna Eldén- Pehrssonin vuonna 1920 vanhan torpan maille valmistunut mökki Hämeessä. Pulma Perinnepihaan tarvittiin talon ja Sannan tyyliin sopiva Rating: 0

Rudus mukana Huvila & Huussissa: Unelmien makuuhuone – miten suunnittelet ja valitset kivimateriaaleja vanhaan puutarhaan

Vierailijan kynästä

 

Kohde
Sanna Eldén- Pehrssonin vuonna 1920 vanhan torpan maille valmistunut mökki Hämeessä.

Pulma
Perinnepihaan tarvittiin talon ja Sannan tyyliin sopiva oleskelualue.

Mitä toivottiin?
Sanna rakastaa 1700- luvun ylellistä henkeä ja on aito kaunosielu. Puutarha on hänelle paikka, jossa on tilaa ajatella ja kerätä kukkia.

Tavoite
Vanhan pihan hienous tuodaan esille siistimällä ja raivaamalla pusikoitunutta kasvustoa. Talon eteisen viereen rakennetaan pieni terassi pöytäryhmineen. Talon edustalta kuljetaan rautaisen paviljongin läpi oleskelutilaan, jota rajaavat omenapuut, kauniit perinneperennat ja alueen soralle hillitysti levittyvä rauniopuutarha. Tänne rakennetaan tontilta löytyneestä työkoneesta sekä vanhoista laudoista pöytä, jonka ääressä mahtuu viettämään iltaa suuremmallakin porukalla.

Mitä tehtiin?
Vanhat perennat olivat aikojen kulussa hävinneet, joten oleskelualueen viereen istutettiin kukkivia perinneperennoja ja tuoksuvia ruusuja. Perennaistutukset rajattiin luonnonkivireunuksella. Oleskelualueen pinnaksi valittiin edullinen ja aikakauteen sopiva sorapinta. Asennettiin rautainen paviljonki korostamaan oleskelualuetta.

Materiaalit ja värimaailma
Materiaaleina käytetään vanhaa harmaantunutta puuta sekä tummia rautakalusteita. Kivimateriaalina luonnonkivi ja –sora. Väriltään kivimateriaali on harmaata. Kasvillisuudeksi valitaan valkoisia, vaaleanpunaisia ja vaaleansinisiä kukkivia perinneperennoita. Puutarhaan istutetaan tuoksuvia kasveja.

 

Suunnitteluratkaisut ja valinnat 
Sannan pihassa pääpaino suunnittelussa oli vanhan kunnioittamisessa ja valoisan tunnelman palauttaminen puutarhaan. Vanhoissa pihoissa oleskelualueet ovat perinteisesti olleet kesäisiä huoneita: syreenimajoja ja pieniä huvimajoja. Isommissa juhlissa on sitten kannettu pitkät pöydät ulos ja nautittu elämästä al fresco – sinitaivaan alla. Tämän vuoksi vanhaan pihaan ei ole sopivaa rakentaa kovin raskastekoisia puutarharakennelmia.

Nurmi- ja sorapinnat kuuluvat perinteiseen vanhaan pihaan. Samoin kivireunukset istutusten ympärillä. Itse asiassa, jo antiikin puutarhoissa koristeistutukset reunustettiin simpukankuorilla. Täällä pohjolassa reunustamiseen on käytetty kauniita luonnonkiviä.

Valitsin siis oleskelualueen pintamateriaaliksi kauniin sorapinnan. Soran raekoko on 16-32. Sora oli aika karkeaa, koska halusin pinnan olevan helppo pitää puhtaana. Mitä pienempirakeista sora on, sitä useammin pintaa täytyy puhdistaa. Soran alle asennettiin suodatinkangas estämään maalajien sekoittumista. Koska halusin säilyttää vanhan ’rauniopuutarhan’ tunnelman, en rajannut oleskelualueen reunaa. Näin puutarhan vanhetessa kasvit pikkuhiljaa valtaavat sora-aluetta reunoilta.

Perennapenkin reunaan valitsin nupukivet. Pyöreät luonnonkivet (ns. seulanpääkivet) olisivat olleet myös tyylillisesti oikea vaihtoehto. Pyöreistä kivistä tehty reunus kuitenkin on vaikea asentaa suoriksi, tasaleveiksi riveiksi. Lisäksi pyöreistä kivistä tehty reunus rikkaruohottuu todella helposti.

Nupukivet ovat perinteisiä kaupunkikeskustojen, teiden sekä katujen rakentamiseen hyvin yleisesti kaikkialla Euroopassa käytettyjä kiviä. Ne ovat varmaankin niitä ensimmäisiä luonnonkiviä massiivisten kivilaattojen ohella, joita yksityiset ihmiset alkoivat käyttää myös omien pihojensa ja puutarhojensa rakentamiseen luonnon muovaamien kivien jälkeen. Nupukivi on suorakaiteen muotoinen ja sitä saa lohkottuna koossa 22 x 14 x 14 cm. Nupukivi tehdään nykyisin koneellisesti halkaisemalla isommasta aihiosta halutun kokoiseksi.

Miksi luonnonkivi ja miten valitsen värin?
Betoni piharakentamisen materiaalina kuuluu vasta sodanjälkeiseen maailmaan. Luonnonkivi on ollut perinteinen piharakenteiden materiaali. Materiaali on myös käytetty aina uudelleen, siksi luonnonkivireunuksia ei asenneta betoniin, vaan kivituhkaan.

Helpointa on valita luonnonkiven väriksi ympäröivän lähiympäristön kallion väri. Hämeessä kalliot ovat harmaita – siksi myös Sannan pihan kivet ovat harmaita. Espoossa taas on punertavaa kalliota, joten siellä harmaa näyttää helposti maisemasta irralliselta.

Paljonko materiaalia kuluu?
Suodatinkangasta käyttäessä pystyt arvioimaan alla olevan laskentakaavan mukaan hyvin tasatun pohjamaan päälle tarvitsemasi soran määrän. Kun haluat suurin piirtein saada selville pinnoitteeksi tarvitsemasi minimisoramäärän eli ohuimman mahdollisen kerroksen, joka peittää suodatinkankaan, menettele seuraavasti:

Kerro neliömäärä kiven pienimmän ja suurimman koon summalla ja muuta saamasi tilavuus lopuksi painoksi käyttäen muuntokertoimena lukua 1,6 -1,8.

Esimerkiksi kokoa 16 – 32 mm tarvitaan tämän säännön mukaan 16+32= 48 eli noin 48 mm paksu kerros.
Pinta-ala 25 neliötä, koko 16-32 mm

25 x (16+32)x 1,6 = 1920 kg

Yksi kuutiollinen kiviainesta painaa noin 1500 – 1800 kg. Suursäkkiin pakataan yleensä n. 500 – 900 kg. 25 neliön kokoiselle oleskelualueelle tarvitset 3-4 suursäkillistä koristesoraa.

Nupukivireunus lasketaan seuraavasti:
Laske ensin alueen ympärysmitta. Tässä perenna-alueita on 2 kpl, joihin kumpaankin tarvitaan 7,5 juoksumetriä kivireunusta. Yhteensä tarvitaan siis 15 m. Kiviä siis tarvitaan 1500: 22= 68 kiveä. Suursäkissä on keskimäärin 50 kpl kiviä, joten tähän kohteeseen tarvittiin 2 suursäkillistä nupukiviä.

Itse olen hyvin tyytyväinen hillittyyn lopputulokseen. Myös Sanna oli silmin nähden onnellinen uudistetusta puutarhastaan. Tämä puutarha tulee ikääntymään kauniisti.

Tanja Nieminen

 

Vierailijan kynästä – Tanja Nieminen
Tanja on viheralan syväosaaja. Tänä vuonna hän debytoi nelosen Huvila ja Huussi ohjelman pihasuunnittelijana ja ruutukasvona. Hänellä on yli 15 vuoden kokemus maisemasuunnittelun monialatehtävistä ideoinnista toteutukseen. Kirjoja kirjoittanut ja lukuisia viheralan osaajia kouluttanut maisemasuunnittelija perustaa kiitellyn suunnittelunsa maisema-analyysiin. Asiakkaan toiveet yhdistyvät paikan ehdoilla rakennetuksi kokonaisuudeksi. Maisemointi tehdään perusteellisesti alusta loppuun, sillä Tanja viihtyy myös työmailla seuraamassa suunnitelmiensa toteutumista. Erityispiirteenä Tanjan suunnittelemille pihoille on, että ne näyttävät hyvältä myös talvella.

© Rudus. Kaikki oikeudet pidätetty.

Scroll to top