Suunnittelu helpottaa päätöksentekoa Reviewed by Momizat on . Asumme mieheni ja kahden kissan kanssa vanhassa talossa, jonka olemme peruskorjanneet katosta lattiaan. Nyt on menossa toinen kierros, seuraavaksi saa uuden ilm Asumme mieheni ja kahden kissan kanssa vanhassa talossa, jonka olemme peruskorjanneet katosta lattiaan. Nyt on menossa toinen kierros, seuraavaksi saa uuden ilm Rating: 0

Suunnittelu helpottaa päätöksentekoa

Vierailijan kynästä_EevaAsumme mieheni ja kahden kissan kanssa vanhassa talossa, jonka olemme peruskorjanneet katosta lattiaan. Nyt on menossa toinen kierros, seuraavaksi saa uuden ilmeen pieni vessa ja sen jälkeen keittiö – jos voimia riittää. WC:n väreistä on keskusteltu nyt kaksi kuukautta, teimme jopa Tikkurilan värityylitestin ja löysimme jotain yhteistä. Emme silti pääse yksimielisyyteen väreistä. Miten olemme onnistuneet käymään läpi koko talon ja olleet tyytyväisiä lopputulokseen, kun emme pysty päättämään tuosta pienestä tilasta?

Aikaisemmin meillä on ollut usein apuna sisustussuunnittelija. Hän on kuunnellut meitä ja esittänyt näkemänsä ja kuulemansa perusteella muutaman ehdotuksen, josta olemme valinneet. Helppoa! Nyt olen ymmärtänyt perimmäisen syyn, miksi pihasuunnitelma tilataan ammattilaiselta: se säästää riidoilta ja nopeuttaa prosessia. Kun joku ulkopuolinen ammattilainen ottaa vastuun valinnoista ja perustelee ratkaisut järkevästi, ei tarvitse käyttää aikaa ja energiaa sopivien materiaalien ja ideoiden etsimiseen. Pihassakin on niin paljon mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja, ettei ensimmäisenä mieleen tuleva ajatus ole välttämättä paras. Ja päästään nauttimaan nopeammin valmiista puutarhasta.

Aloita tilanjäsentelystä ja toiminnoista

Kun pihasuunnittelija tulee paikalle, hän katselee ympärilleen ja tekee havaintoja maisemasta, näköalasta, naapureistakin. Hän miettii valoja ja varjoja, tuulensuuntaa, rakennuksen arkkitehtuuria, vesien ohjausta ja kulkureittejä. Missä olisi kiva juoda päiväkahvit, missä potkia palloa, missä kasvattaa parsaa? Kaikki eivät tiedä haluavansa syödä karviaisia omasta pensaasta ennen kuin suunnittelija sitä kysyy, jotkut eivät sittenkään. Turha olla huolissaan, jos ei ole valmiina pitkää toivelistaa, toisilla se tarkkaan mietittynä, toiset toivovat vain kaunista ja helppohoitoista. Se riittää, loput toiveet suunnittelija kyselee ja onkii rivien välistä.

Suunnittelu lähtee liikkeelle suurista linjoista ja käytännön ratkaisuista. Joskus törmää ajatukseen, että pihasuunnitelma on yhtä kuin istutusten suunnittelu. Miten juhannusruusun paikan määrittäminen voi maksaa niin paljon, ihmetellään. Kasvit on tärkeä osa pihaa, mutta onnistunut tilanjäsentely on kaiken A ja O. Tosin kasvit sopivat hyvin tilanjäsentelyyn. Toiminnat, maastonmuotoilu, tilanjäsentely, näkösuojat, kasvillisuus – tämä on järjestys, suurin piirtein. Samalla mietitään valaistusta, pintamateriaaleja, kulkureittejä, varusteita ja rakenteita.

Kulkureitit ja muut kovat pinnat

Parkkipaikka, pääsisäänkäynnille johtava polku ja oleskelualue tarvitsevat kovaa, kestävää pintaa. Ajetaanko sen päällä autolla, kannattaa kysyä. Kaikki laatat eivät kestä autolla ajoa, saati puinen terassi tai ohut liuskekiveys. Kulkureitin leveys ja materiaali viestivät myös hierarkiasta: leveä, kivetty käytävä johtaa pääovelle, kapea sorapolku kompostille. Valinnan perusteena voi olla mm pintastruktuuri, väri, ladontakuvio ja läpäisevyys.

Väriä valittaessa voi miettiä rakennuksen katon ja/tai sokkelin väriä. Vanha, yksinkertainen ohje mustakattoiseen taloon musta tai tummanharmaa kivi, toimii. Värejä ja materiaaleja voi myös yhdistellä.

Autopaikka kannattaa suunnitella niin, että se on toimiva ja turvallinen, mutta sitä ei mitoiteta suurten juhlien varalle. Vieraat voivat saapuessaan sankoin joukoin jättää autonsa myös tien varteen. Lumitilat kannattaa huomioida, perennat ja matalat pensaat kestävät hyvin lumen painon, aina ei tarvitse valita nurmikkoa. Matala muuri tai reunakivi kiveyksen rajana itse asiassa helpottaa lumitöiden tekoa.

Oleskelupaikka, tai niitä voi olla useampi, kannattaa mitoittaa tarpeeksi suureksi. Tärkeämpää kuin koko on hyvä sijainti. Suotavaa on ilta-aurinko, helppo kulku sisältä ja kauniit näkymät.

Satsaa etupihaan

Suomalaisten etupihat ovat lähes poikkeuksetta ankeita, autojen ja roskien säilytyspaikkoja. On turha syyttää lunta, syy rumaan etupihaan löytyy enemmänkin asenteesta ja kulttuurista. ”Eihän sitä nyt meillä, kun ei naapureillakaan – etteivät vaan luule meidän pitävän itseämme jonain.” Olen käynyt kymmenissä pihoissa, jossa takapihalta löytyy paratiisi, mutta etupiha on yhtä karu kuin kaikilla muillakin: lauta-aita, roska-astiat, asfaltti ja kulahtaneet laatat. Kuitenkin etupiha on aina silmissä, kotoa lähtiessä ja sinne palatessa. Ihan niin yltiöpäiseksi ei tarvitse mennä kuin Englannin puutarhakaupungeissa, mutta edes jotain kaunista voisimme itsellemme suoda. On ihana tulla kotiin, kun piha toivottaa tervetulleeksi!

Eeva Blomberg
eeva.blomberg@pihasuunnittelu.net

suunnitteluhortonomi, maisemasuunnittelijat ry:n puheenjohtaja

 

© Rudus. Kaikki oikeudet pidätetty.

Scroll to top